Tema: Følelser

I det første innlegget skal vi se litt på følelser. eller emosjoner. Alle mennesker og dyr er emosjonelle. Det finnes mange forskjellige følelser og noen ganger skjønner man ikke hvorfor en føler seg slik i en bestemt situasjon. I blandt skulle vi ønske at vi ikke kunne føle noe som helst, men innerst inne vet vi at det er meget positivt å føle, det er en grunn for at man kan føle og man skal være glad for at vi er skapt slik, selvom det er vanskelig til tider.
Det finnes et stort antall følelser som eksempel glede, medfølelse, sympati, sorg, angst, avsky, lykke, frykt, hat, sinne og ikke minst forelskelse osv. Det finnes sterke, intense følelser og det finnes svake følelser, dette kommer ann på personen og om det er mann eller kvinne. Menn og kvinner er svært forskjellige når det gjelder det å vise og takle følelser, men likevel oppfatter vi det på samme måte. i senere tid så har forskere kommet frem til at vi er mer like enn ulike. Det trenger ikke være kjønnsforskjellen som gjør oss ulike, det kan like godt være oppvekst og interesse.  Som ungdom er det svært vanskelig å takle sine egne følelser, ungdomstiden er full av følelsesladde situasjoner, kroppen vokser og følelsene blir mer kaotiske. Da er det viktig at man får hjelp om det følels håpløst. Det er ingen skam å spørre om hjelp! 

Litt om hjernen.
Alle disse følelsene er det hjernen som styrer, midt i hodet ligger det limbiske systemet, også kalt et følelsesmessig kraftverk. Denne delen av hjernen fantes lenge før språk og logisk tenkning tok sin plass i hjernen. - Vi reagerer følelsesmessig før tanken når vår fornuft. "- Følelser har en avgjørende rolle i menneskenes liv, enten det gjelder samarbeid i sosiale grupper, seksualitet og reproduksjon eller som motivasjon for handlinger og valg. Følelser er derfor nødvendige for menneskers overlevelse som arter."  

Vi har gode følelser og vonde følelser: Når man er forelsket føler man lykke og glede, mens når du har en vond følelse kan du eks. føle depresjon. Det er mer vanlig å grave seg selv ned blandt negative følelser, når man har vonde følelser kan det kjennes ut som fysisk smerte, man kan få vondt i hodet, magen, hjerte osv. selv om disse kroppsdelene ikke har blitt utsatt for noe fysisk. Nevroforsker Naomi Eisenberger ved University of California i Los Angeles kom frem til at hjernen opplever fysisk og følelsesmessig smerte så og si likt.


 

Du har kanskje vært i den situasjonen hvor du ikke forstår han? eller kanskje du mener at hun burde ta seg sammen?

 - "Å vise følelser stiller mannen sårbar for angrep eller avvisning, og for mange menn er dette helt umulig å tåle. De føler at de blottstiller seg og at de risikerer å bli utnyttet. For kvinner er det annerledes. Når de viser fram følelser, forventer de at den andre oppfatter dette som en appell om å hjelpe, trøste og ta vare på. For kvinner er det å vise følelser altså en måte å be om omsorg på, ikke en måte å utsette seg for fare. Denne forskjellen er det ofte utrolig vanskelig for kvinner å forstå." Sier Peder Kjøs i klinisk voksenpsykologi.

Menn er ikke like enkle å forstå som kvinner, har du noen gang spurt "hva tenker du på?", et spørsmål som kan gjøre en mann irritabel, ja det har du nok. Noen menn er ikke alltid like lett å forstå seg på, men er faktisk mye enklere en vi tror. Menns instinkt er å drepe for så å dra fort hjem, akkurat som butikken, han handler og kommer rett hjem. Menn sier som regel ikke ting rett ut, han er ikke så utspekulert som vi tror, han åpner munn for å gi informasjon og går ikke rundt grøten. Når det gjelder menns følelser, han har ikke et hjerte av stein, som sagt menn føler like mye som kvinner, og han vil åpne seg med litt hjelp. For at visse følelser hos kvinnen ikke skal fremtre enda mer, er det viktig å vite at menn ikke er tankelesere (ikke gå rundt å hver småsur, prat!). Menn har heller ikke en trang for å prate så mye som kvinner, det er ikke fordi han alltid vil holde det skjult for deg, men fordi han venter til han har noe viktig å fortelle. 


Det viktigste vi mennesker lærer er å kommunisere på riktig måte!

2 kommentarer

Svartfoto-foto & hverdag

20.01.2013 kl.23:51

tusen takk fin innlegg

yesdear

20.01.2013 kl.23:56

Tusen takk, du:)

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits