Tema: Forelskelse

Har du noen gang vært forelsket? Det har du nok, og hvis ikke kommer det til å skje ganske snart er jeg sikker på!
Når man er forelsket kribler det i magen, man får hjertebank, og det føles ut som andre mennesker ikke finnes. Man føler seg glad og lykkelig. 

Forelskelse er en følelse av intens lykke, det er hormonene i kroppen som utløser en rus og man føler skyer under føttene. Spesielt i puberteten er forelskelsen meget sterk.  Den har ingen aldersgrenser, alle kan bli forelsket, både unge og gamle. Selv var jeg utrolig betatt av en gutt allerede i ung alder, den gang da skjønte jeg ikke hva som skjedde med meg. Når man er liten blir man veldig fort betatt av andre og du blir gjerne betatt av flere på en gang. Men når man blir voksen får man mer erfaring og blir deretter mer kresen (Dette kommer vi tilbake til). Det er mange forskere som forsker rundt dette temaet og de har kommet frem til at man faller som regel for den personen som er mest lik seg selv, til og med når man ikke har snakket svært mye med denne personen, kanskje er det skjebnen om du tror på det. Det kan være lik oppførsel, interesser, utseende osv. Når man møter denne personen vil du gjøre alt for han/hun, man vil gi omsorg, oppmerksomhet og man gjør rett og slett alt for å holde på dette mennesket.
Noen ganger lurer du på hva i all verden som skjedde hvis du kanskje har møtt en eldre mann, eller en svært yngre dame en deg selv. Hvorfor skulle dere møtes? og hva har dere til felles?
Noen ganger er det meningen at du skal erfare og andre ganger klaffer det så bra at det er dere som skal være.

- Har du opplevd noe av dette kanskje?

 Noe som er svært viktig når man er forelsket er at man mister matlysten, dette er noe man burde være klar over. Du har sikkert merket at sommerfuglene i magen flyr rundt og du kommer plutselig på at du egentlig ikke har spist i dag. Kroppen trenger energi for å overleve dagene, selv om du oppe i hodet ditt har energi til å gjøre det du pleier. Et viktig svar til den første kommentaren: "Du har helt sikkert hørt om kortisol, også kjent som stresshormonet. Dette stoffe blir produsert når man er forelsket, når mengden av kortisol blir for høyt kan det ha den effekten at du mister matlysten."

Når man er forelsket så produserer hjernen vår noe som heter dopamin, dette er et nevrohormon. Dopamin er meget viktig for bevegelse, motivasjon, hukommelse, oppmerksomhet og læring.
Du har kanskje lagt merke til at du er ekstra oppmerksom når denne personen du er hodestup forelsket i befinner seg på samme sted som deg, eller at du husker ting akkurat denne personen har gjort.  Dopamin gjør deg også lykkelig, gir deg energi og får deg til å føle at du er fornøyd. Vi har også adrenalin. Adrenalin har de fleste hørt om, dette er et av de hormonene vi tidlig blir kjent med. Adrenalin er et hormon som blir produsert når man er redd eller sint, men kommer også når du er forelsket. Kroppen begynner å svette, hjertet ditt banker og står mer eller mindre ut av brystet, pupillene blir store og du blir rastløs. Lurer du mer på hva andre erfarer ? besøk http://www.ung.no/forelskelse/ se også http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/794112 : her kommer de tilbake til det limbiske systemet.

Men. Hvorfor skal det være slik at vi føler dette? Er det bare for moroskyld?
Nei det er ikke for moroskyld. Forsker Joar Vittersø ved UiT forteller gjennom en artikkel at all lykkerusen har en mening. Akkurat som dyr er vi også skapt for å jakte, vi jakter etter mat, vi jakter etter en partner som vi etter hvert ønsker å slå oss til ro med og stifte familie. Denne rusen vi produserer gjør oss halvveis gal. Moderne psykologi, som Vittersø forteller om, gjør så man blir forberedt til å binde seg til et annet menneske. Ved å dagdrømme om fremtiden som denne personen er en del av hjelper deg til å trene deg på å binde deg. Du simulerer hvordan fremtiden din vil bli. Kroppen din lokker deg til parforhold, noe som er helt riktig biologisk sett, det er jo også det de fleste ønsker. Når man møter noen så virker alt annet så uviktig (som eks. skole), man er ikke laget for å gå på skole når man ser det fra et annet perspektiv, man er skapt for å føre genene sine videre.
Temabytte: Når man finner en partner man vil dele livet sitt med, er det viktig å ta vare på vennene sine også, dette er det mange som glemmer. Venner har man livet ut, denne mannen/kvinnen du nettopp har møtt er nødvendigvis ikke den rette og er kanskje ikke verdt å ha i livet ditt stort lenge. Ofte skjer det også at forelskelsen ikke er gjensidig (Dette tema skal jeg skrive mer om siden). 

Legg gjerne igjen temaer du vil at jeg skal ta opp eller temaer jeg skal skrive mer om.5 kommentarer

mademoisellemoi

21.01.2013 kl.13:00

Har hørt noe interessant om det med matlyst. Lenge har, kanskje kvinner mer enn menn, spist mindre når de er sammen med sin kjære fordi de ikke vil gi et inntrykk av å være grisk, overspise, usunnhet osv. Heldigvis for oss som er glad i mat har det kommet frem at menn foretrekker kvinner som viser matlyst fordi de er bedre "egnet" til å bære frem avkom - fra et rent biologisk syn såklart.

yesdear

21.01.2013 kl.13:19

Det kan stemme det du sier der, vi vil jo tre frem på best mulig måte! Du har helt sikkert hørt om kortisol, også kjent som stresshormonet. Dette stoffe blir produsert når man er forelsket, når mengden av kortisol blir for høyt kan det ha den effekten at du mister matlysten. Takk for kommentaren.

uclaa

21.01.2013 kl.13:30

Jeg spiste faktisk mer når vi ble i lag ( me han jeg er sammen med nå) , er kjempe forelsket og har snart vær i lag i 2 år ,!! er helt fantastisk herlig følelse :) meget bra skrevet å bra blogg ,

setter stoor pris på en komentar tilbake på min blogg (: ha en flott dag :)

yesdear

21.01.2013 kl.13:38

Det er kjempeflott å høre! noen reagerer annerledes når det gjelder appetitt og det er bra:) tusen takk.

mammatilprins90

21.01.2013 kl.14:00

:)

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits