Tema: sjalusi

«Sjalusi er kunsten å såre seg selv mer enn man sårer andre» - Alexandre Dumas.

- Har du noen gang vært sjalu på et tidspunkt? Ja, det har vi alle!
Sjalusi er èn av mange følelser som vi mennesker har, de fleste mener at denne følelsen er en av de mer vanskelige å håndtere, kanskje det vanskeligste. Sjalusi innebærer negative tanker og følelser av usikkerhet, frykt og tap av vennskap, forhold eller kjærlighet.  Alle mennesker har garantert vært sjalu en eller annen gang i løpet av livet. Vi har spesielt to typer sjalusi: Sjalusi i parforhold og sjalusi blant søsken, vi skal se videre på relasjonen mellom parforhold og sjalusi.

- Situasjoner det kan oppstå sjalusi er for eksempel:
I starten av et forhold eller når han eller hun er ute på byen med venner/venninner.
Kanskje er det litt uklart om dere er i et fast forhold og du er redd for at han skal finne noen som er bedre en deg, kanskje har dere nettopp blitt sammen og du er redd for at han skal ombestemme seg hvis han finner noen som er bedre en deg eller får kalde føtter og ønsker å være singel. Du kan ikke vite om disse tingene vil skje, men han har valgt å bli kjent med deg/ eller han har valgt å være i et fast forhold med deg, du skal nyte dette og gjøre alt annet en å ha negative tanker i hodet.

 «Tenk så godt det ville ha vært om kjæresten kunne skrevet under på et evig troskapsløfte og at du slik aldri trengte å være usikker på om han eller hun ville være sammen med deg»
Sånn fungerer det ikke! Det finnes ingen forsikringer, du kan bare være modig, gi og ta imot kjærlighet. Slik er det for alle.

- Det grønnøyde sjalusimonsteret
Sjalusi kan være som et lite monster som fyller oss med vonde tanker og følelser. Den kan dukke opp i hodet selv om fornuften sier at det ikke er noen grunn til det. Alle mennesker opplever dette og kanskje er du en som opplever det litt for ofte? Men du skal vite at litt sjalusi er bare sunt og igjen, du er ikke alene om å føle det. Man har funnet en person man liker, og hater tanken på å miste han/hun til noen andre. «Sjalusi er positivt når man viser at man er redd for å miste kjæresten sin.» Man blir en sårbar sjel av å være forelsket, man har tross alt åpnet seg og delt det man har på hjerte til den andre personen. Hvis du føler at du blir sjalu er det viktig å påpeke dette og fortelle om det til kjæresten din, er han snill vil han ta hensyn til dette, med mindre dette skjer ofte. Det er også viktig å vite at fantasien din er veldig god til å spille deg et puss. Går det for langt kan det resultere til at forholdet tar slutt. Er det slik at dette ikke stemmer kan du legge tankene dødt. Men det er jo også en risiko for at mistankene stemmer, det gjør vondt, men sannheten er likevel bedre enn usikkerheten. HUSK! Det finnes en grense for hvor mye både han og hun tåler.
Ofte er det heller ikke nåtiden som påvirker hvor sjalu du er, følelsene dukker ofte opp fordi man er blitt skuffet tidligere. En skadet person vil være mer var på ting og leter mer etter problemer. Vedkommende har kanskje blitt avvist tidligere ? enten da hun/han var liten eller i et parforhold ? og når det dukker opp vanskelige situasjoner, vil disse følelsene aktiveres igjen.

- Menn blir generelt mest sjalu for, og reagerer verst på fysisk utroskap.
- Kvinner blir generelt mest sjalu for, og reagerer verst på emosjonell utroskap. 

- Positivt eller negativt?
Sjalusi kan holde forholdet sammen, ved at den ene parten «markerer sitt område» kan virke positivt på den andre. Hvis forholdet har tatt slutt er det vanlig å prøve å gjøre den tidligere kjæresten sjalu ved å omgås andre kvinner eller menn, noen ganger kan dette føre til at dere blir sammen igjen, men veldig ofte er det slik at den tidligere partneren du prøver å gjøre sjalu oppfatter og tror at du har gått videre. Det er lurt å handle riktig, og husk: sjalusi gjør vondt for den som må oppleve det.

- Usikkerhet
Sjalusifølelse har oftest sammenheng med egen usikkerhet og dårlig selvtillit. Noen ganger hjelper det ikke bare å tenke at «han gjør sikkert ikke noe galt», det er ikke alltid det ligger på hans skulder, i bunn og grunn burde du arbeide med deg selv og ditt selvbilde.

- Les også:
http://www.klikk.no/helse/dinkropp/samliv/article340128.ece

Fra femelle.no:
"De mest feilfrie mennesker er de akkurat som deg og meg. De har også egne bekymringer og usikkerheter.
Men det kan være at man ikke vet om de. Alle har oppturer og nedturen i livet. Det er hver sin gang. Føler du deg utrygg i forholdet? Har du blitt bedratt tidligere og har vanskelig for å stole på kjæresten? Er du på allerten så fort en annen jente gir kjæresten din litt oppmerksomhet? Bit tennene sammen når du står ovenfor en litt kinkig situasjon. Trekk deg gjerne ut av situasjonen og ta en runde med deg selv. Har du blitt bedratt før så tenk at ikke alle er som den forrige kjæresten. Alle fortjener en sjanse. Tenk på hvor heldig du er som faktisk har en kjæreste. Han har valgt deg og ingen andre. Ingen tvinger han til å være med deg. Han er sammen med deg av egen fri vilje. Tenk etter om du virkelig er glad i han. Sjalusien er et resultat av at du er redd for å miste han. Uansett burde du snakke med partneren din. Sjalusien er der for en grunn og den går neppe noe sted om det ikke blir bearbeidet. Det verste du kan gjøre er å late som ingenting. Finn ut hva det er som gjør at du ser så ned på deg selv. Hvorfor du lett føler at andre er bedre enn deg. Er det jobben, vekten, eller bostedet du ikke er fornøyd med? Dette kan du gjøre noe med og det er aldri for sent. Skaff deg en etterlengtet hobby og sett av tid til deg selv. Å gjøre noe du vet gjør deg glad bygger opp selvtilliten. Tilbring tid sammen med de du trives best sammen med. Det viktigste er at de rundt deg bryr seg om deg for deg. Ikke fordi du er så utadvendt, moteriktig eller pen. Det er noe som heter at ingen kan elske deg om du ikke kan elske deg selv. Lær å sett pris på deg selv og tenk over hva det er det som gjør akkurat deg, deg. Det finnes ingen andre som deg og bare det i seg selv er unikt." 

2 kommentarer

Rebbeca

23.01.2013 kl.00:03

Digger Bloggen din

yesdear

23.01.2013 kl.02:04

:)

Skriv en ny kommentar

Paula

Paula

25, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits