Tema: Kjærlighetssorg

Kjærlighetssorg er noe av det vondeste man kan oppleve i livet. Det kan føre til en større livskrise, så det er all grunn til å ta den på alvor.

De fleste av oss har opplevd eller kommer til å oppleve kjærlighetssorg før eller siden. Hjertet ditt blir knust, knust av den du var mest glad i. Har du ikke opplevd sorgen før kan det være vanskelig å takle alene, men det er ingen grunn til fortvilelse. Det finnes også en del kilder for å få hjelp om du ønsker å være anonym. 

«Kjærlighetssorg handler om å bli avvist. Det kan være noe av det verste vi som mennesker opplever. Nærheten og intimiteten i et kjærlighetsforhold gir oss styrke og god selvfølelse. Når dette brutalt blir tatt bort, kommer fort tanken om at en ikke orker å leve uten dette, og vi tror at vi ikke kan klare oss uten akkurat den personen. Du føler at alt er svart og trist, og skjønner ikke hvordan alle rundt deg kan være glade og fornøyde når du føler deg så langt nede. Hvordan i all verden skal du klare å komme deg over sorgen? Når et forhold tar slutt, og spesielt hvis det skjer uten forvarsel og det er noen du var virkelig glad i, dukker det opp tusenvis av spørsmål i hodet ditt. Hvorfor skjer dette meg? Hva har jeg gjort galt? Er han ikke glad i meg? Var hun noen gang glad i meg? Kommer jeg noen gang til å bli elsket igjen? og spesielt: Kan jeg noen gang klare å bli glad i noen andre? Alle disse spørsmålene får deg til å tvile på deg selv. Man føler en følelse av meningsløshet; du kan jo ikke være noe annet enn det du er!» - ung.no.

Kanskje var du ikke klar over at det kom til å ta slutt, eller kanskje du viste at forholdet var på vei mot stupet? Uansett er det veldig vondt og likevel kom det som et sjokk for deg når du mister det du en gang satt stor pris på. Når man går gjennom kjærlighetssorg er det vanskelig å tenke fornuftig, man vil bare tilbake til denne personen og man vil bare ha kontakt. Dette er ikke en riktig avgjørelse for den som har blitt forlatt. Man kan si det slik at det er ikke du som tar denne avgjørelsen, det er den forlatte ensome personen som har flyttet inn hos deg. Det er da du skal søke trøst hos dine gode venner og familie. Ikke alle venner liker å snakke om følelser, men har du gode venner så stiller de gjerne opp for deg! Når man er midt oppe i denne situasjonen kan råd fra venner bare gjøre det verre, men innerst inne vet man at venner gjør det de tror er best for deg, fordi de bryr seg. Det som er viktig å huske på er at det bare er deg selv som er ansvarlig for din egen lykke, det er hva du gjør det til selv og det er spesielt viktig i denne situasjonen.

For å kunne komme seg videre er det viktig at du gjør noe! Det er vanskelig å innse det, forholdet er over og tilværelsen slik du kjente den har forsvunnet. Alle de tingene dere skulle gjøre i fremtiden eksisterer ikke mer, han vil ikke tilbringe alderdommen sammen med deg. Jeg anbefaler å la såret gro uansett hvor lang tid det tar, selvom du kanskje sterkt ønsker å komme deg på byen å finne en annen for å komme deg videre. men man må gi seg selv tid til å sørge, ellers kommer disse følelsene tilbake og det vil ta lenger tid før du leges. De første innskytelsene vi får, er ofte irrasjonelle tanker om å vinne tilbake eks-partneren, dette er det mange som prøver på, men jeg anbefaler å stå imot så lenge du klarer! Til slutt vil du ikke tenke på han mer.

«Mennesker er forskjellige, og reagerer i en slik krise på ulike måter. Noen har tendens til å fortrenge følelsene sine og kaste seg inn i aktiviteter, overspising eller andre måter for å slippe å tenke og kjenne på det vonde. Men for å bearbeide og komme gjennom smerten er du nødt til å våge å ta den fram. Alle følelser som dukker opp er helt normale, det være seg sjokk, vantro, raseri, kaos, tomhet, sorg, sjalusi, håp, depresjon, ønske om å ikke leve, avmakt, tristhet, sinne. Det tar tid å bearbeide følelsene. Gi deg selv tid.»hjertesorg.tripod.

Kjærlighetssorg guid
- 1. Få en avslutning
Hvor trist det enn er, så er det viktigste å få avklart ? helt og holdent - at det ikke er noen som helst sjanse for at det kommer til å bli dere to igjen. Bare slik kan du gå videre og begynne å lege sårene dine. Hvis eksen din ikke avslutter det hele på en ordentlig måte, så sett selv et tydelig punktum.

- 2. Ta han ned fra pidestallen
Sjansen er rimelig stor for at du idealiserer ham, og tror han er verdens mest superfantastiske menneske. Men ingen er av den sorten. Så ikke stirr deg grønn på bilder av ham, eller hold telefonen i hånden til enhver tid i tilfelle han skulle kontakte deg. Bøy deg ikke i kjærlighetsstøvet og gjør alt for ham. Han fortjener ikke lenger kjæreste-spesialbehandling.

- 3. Ikke kontakt ham
Når forholdet har kommet til en endelig slutt, er det - ja nettopp - endelig. Dersom du ikke kutter kraftig ned på kontakten, vil du sannsynligvis bli gal. Ikke be ham på dine knær hver dag. Ikke kontakt ham etter en fuktig fest, skriv e-poster eller gi små gaver du tror han liker. Ikke dediker sanger til ham på radioen. Selv om du skulle klare å snakke deg inn i armene hans for en stakket stund- så er det nettopp en kort stund det kommer til å vare. Han vet tydelig at du vil ha han - og han har ikke tatt deg tilbake. Ta det som et tegn. Han finner deg hvis han vil.

- 4. Skriv dagbok og lapper
Lett på trykket. Gi deg selv tillatelse til å være trist eller sint. En god måte å gjøre dette på er å skrive ned alle følelsene du har på hjertet. Alt fra de triste, sentimentale og selvmedlidende følelsene til et eventuelt sinne du brenner inne med. Det å skrive seg gjennom sorgen kan være ren terapi. Du kan også skrive små lapper som du henger rundt i leiligheten hvor du har skrevet positive ord om deg selv og at du skal klare det her.

- 5. Kast alt som minner deg om ham
Klær han ikke har hentet og kanskje aldri kommer til å hente - eller bilder, brev og e-poster ? kast det i søppeldunken. Tommelfingerregelen er at alt som minner deg om ham, skal bort! Hvis det betyr at du må gi bort halve cd-samlingen din til ei venninne, så gjør det. Det kan hjelpe deg mer enn du aner. Gjemmer du tingene hans innerst i et skap, ender du opp med å lure deg selv.

- 6. Utnytt friheten din
Synes du den nye friheten din bare er trist? Nå er det på tide å la seg beruse av den. Det er en rekke aktiviteter du kan delta i, som du ikke gjorde da du var med din andre halvdel. Reis hvor du vil, begynn å bokse, bruk pengene på nye klær i stedet for middag for to og rydd når det passer deg. Kanskje finner du en aktivitet som gjør at du slipper løs sinnet og stresset på en positiv måte.

«Husk at det tar tid å bearbeide kjærlighetssorg. Noen trenger bare en måned, eller 3 måneder, mens andre trenger år. Gi deg selv tid til å komme over det. Ikke motarbeid følelsessvingninger. Man er ikke alltid bare nede eller bare oppe. Ikke føl deg skyldig hvis du har et øyeblikk av glede eller lettelse. Aller viktigst: husk på at dette går over. Det gjør faktisk det! En eller annen gang tar sorgen slutt, og du kan tenke tilbake på forholdet og være glad for det du lærte av det og de opplevelsene og følelsene dere delte. Det finnes mange som vil ønske å være glad i deg og ta vare på deg!» - ung.no

Sist men ikke minst! Fortell deg selv at du er vakker, smart og morsom og at han går glipp av noe. Skriv en liste over alt du syns er negativt ved han, les det om og om igjen. Til slutt vil du være glad for at det er over, mens du blomstrer igjen!

Det er ingen skam å søke hjelp.
Tips - her for du hjelp for psykisk helse:
- Helsestasjon for ungdom
- Klagemuren: http://www.samer.no/coolio/brokenheart/
- Mental Helse: 116 123
- Røde Kors: 800 33 321 

13 kommentarer

Marthe

25.01.2013 kl.18:55

Digger Bloggen din

Line

25.01.2013 kl.19:08

Veldig gode råd du har :) har hatt kjærlighetssorg selv, og det er IKKE noe koselig hehe.

Anonym

25.01.2013 kl.19:09

Bra blogg! Har kjærlighetssorg nå, og føler meg bare helt forferdelig og dum :( Men det ordner seg, det vet jeg.

Senoritaen

25.01.2013 kl.19:22

Kjærlighetssorg er det vondeste vondeste....

Paula

25.01.2013 kl.19:48

Marthe: Takk :)

Paula

25.01.2013 kl.19:49

Line: Takk :) nei det er ikke noe moro!

Paula

25.01.2013 kl.19:50

Anonym: Tusen takk ! Det skjønner jeg, er i samme situasjon nå, men man må bare tro på seg selv, ikke nødvendigvis finne noen andre, men hvert fall vise at vi kan klare oss flott uten han!

Paula

25.01.2013 kl.19:51

Senoritaen: Uten tvil !
Fin blogg du har! :)

Paula

25.01.2013 kl.20:09

Idabiieber: Tusen takk :)!

Jenny

25.01.2013 kl.20:37

Utrolig bra skrevet!

kjærlighetssorg er så forferdelig. Men går det lang nok tid,

kan man få en avslutning å man "glemmer" hvor vondt det gjorde.

Synes du har en veldig fin blogg forresten :)

Paula

25.01.2013 kl.20:50

Jenny: Så hyggelig å høre ! Det er sant. Prøver å få folk til å oppdage bloggen, er så mye bedre når man får lest litt og også diskutert med andre om det man tenker på:)
nå har jeg lagt ut de som ble linka på bloggen:) ta en titt å se om det ble deg daveeel!

Skriv en ny kommentar

Paula

Paula

25, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits