Facebook og forhold

I 2009 brukte Facebook-brukerne 1,7 milliarder minutter på nettsiden og i 2010 økte antall minutter til 13,9 milliarder minutter. Dette viser hvor populært det er med facebook og hvor viktig vi mener det er å ha en slik profil. Er du en av dem som lever for mye i facebook-land? Ja det er du helt sikkert! De fleste er det.

Å være i et forhold kan både være veldig koselig og det kan være litt mindre koselig, er det litt mindre koselig blir det ikke lettere med at du har facebook og kan se hva han/hun gjør dagen lang, hvem han/hun er med, hvor han/hun har vært osv. Hvis man har et bra forhold hvor man kan stole på hverandre er det veldig positivt, men for de som ikke har det like trofast (dette gjelder særlig yngre ungdom) kan det være svært vanskelig, dette har jeg selv opplevd for noen år tilbake og forstår veldig godt hvordan det føles. Man blir meget sjalu, og kanskje man blir sjalu for ingen grunn. Kanskje blir humøret dårligere bare ved å tenke på eks. en melding i innboksen eller en kommentar på statusen du aldri har sett, men som du tror kan eksistere. Du er ikke alene om å være på vakt. les videre om mer.

Er det kanskje en mann eller kvinnen som er aktiv med å like og kommentere bildene og statusene din og du vet at din nåværende kjæreste kommer til eller har blitt opprørt over dette, er det viktig at du forklarer på en ordentlig måte hva som ligger bak dette, noen sletter bare kommentaren og håper på at hun/han aldri så den, selv om det var en stor sannsynelighet for at personen allerede hadde sett det. Hvis det ikke ligger noe bak, eller hvis det er en gammel flamme, så si det og forklar at det ikke er slik mer. nøkkelen er å prate sammen (som jeg er nevnt noen ganger tidligere).  

Det er viktig å huske at meldinger over enten mobil, facebook eller andre sosiale nettverk er lett å misforstå, hver og en forstår en melding på sin egen måten, det kan være måten man skriver på, tonefall som sier om en person er glad eller sur osv. Det mest riktige å gjøre hvis du er oppe i en situasjon som får deg til å bli ukonfortabel er at du spør normalt og høflig hva hensikten med disse meldingene eller kommentarene er. Er du en aktiv facebook-bruker anbefaler jeg deg å tenke godt gjennom hva du skriver, legger ut bilder av og hva du liker, slik at for eksempel kjæresten din skal kunne ha det bra uten å være redd/ lure på hva han/hun kommer til å se "denne dagen". Du skal ikke påføre andre noe som du ikke ville taklet selv. Det handler om å ta hensyn.

- "Psykolog Tara Marshall ved Brunel University gjorde en undersøkelse blant 464 studenter, og fant ut at de som forblir venner med eksen på Facebook, opplever bruddet og tiden etterpå vanskeligere enn de som klarer å distansere seg. Sårene leges saktere.
Det viste seg at dersom man brukte tid på å overvåke eksens profil og venneliste, innebar det mer stress og vonde følelser, lengsel etter eksen og stagnasjon i personlig vekst."
Du har kanskje kjent på denne følelsen selv en gang i tiden ? Det hjelper ikke å tenke "vi kan jo bare være venner", det er sjeldent at noen kan være venner rett etter et brudd. Å se på bilder av eksen på badeferie eller en nylig fest med det motsatte kjønn kan også fornye lengselen. Er det virkelig verdt å pine seg gjennom kjærlighetssorg ekstra lenger en det du kanskje må?

- "Ifølge en undersøkelse utført av et av de største advokatfirmaene i England på skilsmisser, Divorce Online, blir Facebook nevnt i én av tre skilsmissesøknader.
Upassende meldinger til det motsatte kjønn, separerte par som skriver stygge ting om hverandre og facebookvenner som rapporterer hva en partner driver med, er de største problemene."

På en nettside blir det skrevet:
"Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog kommer svært tett på vansker par opplever, og forteller at Facebook er stort problem.
- Ut fra mine kliniske erfaringer, er det upassende meldinger som er det desidert største problemet. Facebook kommer svært ofte opp som et problem i terapirommet, dessverre, sier hun til Side3.
- Jeg vil hevde at Facebook er en potensiell love-killer i alle forhold, fordi så mange ikke ser farene med vår nye teknologi. Hvor mange triste historier har jeg ikke hørt der de forteller at «Det var jo bare et vennskap på Facebook ...». Mange angrer på sine tastetrykk.  - Facebook blir brukt som egenterapi på en måte, som en flukt fra hverdagen. Her kan de finne trøst, fine komplimenter ? og spenning, om de søker det. Og det finnes mange likesinnede på slike steder, enten de bare kjeder seg, er ulykkelig eller faktisk har et ønske om å være utro." 

Som jeg nevnte over her, er det viktig at du setter deg selv i din partners sko, hvis du ikke klarer det eller klarer å se at du gjøre noe galt har du ikke forstått hvor grensene går. Jeg mener at hvis du er glad i et menneske ønsker man ikke gjøre noe vondt mot denne personen, man skal og burde ønske å holde det så ukomplisert og hyggelig som mulig. 

Har du et anstrengt forhold til eksen din er det ekstra vanskelig å se han på facebook, men likevel er det vanskelig å slette han/hun. Har du klart å slette han/hun er det bra ! men nå er du kanskje venner med en god del bekjente av han/hun også, og det popper opp bilder og statuser som denne personen er tagget i hele tiden. Da er det naturligvis lov til å slette vennene også! eller skjule dem fra Facebook-loggen din. Det er mulig å ta en prat med dem og fortelle hvordan du har det slik at du kan slette de uten at stemningen blir negativ mellom dere, er de hyggelige vil de forstå.

Hvis du er midt oppe i et brudd eller har kjærlighetssorg for en du var veldig glad i, er det best å være så passiv som mulig, som jeg skrev over her, ikke legg ut bilder, statuser eller bli medlem i grupper bare for å gjøre eksen din sjalu, dette er veldig umodent og du vil antagelig ikke føle deg noe bedre. Vær heller passiv og la han/hun evt. lure på hva du driver med, kanskje tar han kontakt om han får tenkt seg om?

Min personlige erfaring er at jeg tidligere både har beholdt eksen min og slettet eksen min.Når jeg tenker tilbake var det ganske likt hva jeg følte, det var ille å slette han og det var ille å se han gå videre fra det vi hadde. Etter det siste forholdet viste jeg innerst inne at det var det beste for meg å slette han uansett hvor vondt det gjorde. Det var viktig å tenke at han ikke var borte for godt, jeg hadde veldig lyst til å ha litt kontakt, men etter litt fant jeg ut at det var utrolig deilig å ikke måtte være sjalu. I slike tilfeller liker jeg å si at "det man ikke vet har man ikke vondt av" . Det tok ikke lange tiden før jeg kom over det og faktisk traff en ny, noe jeg er meget glad for. Selv om det var vondt da så kom det noe godt ut av det. Er det slik at du har veldig problemer med å ta farvel og slette eksen, så må du ikke det, men da er det viktig at du tar avstand fra facebook! Med tiden leger alle sår, så la de gro i fred sånn de er ment til ! Ikke klor når du klør, når du vet at såret bare blir verre. Nå som jeg har blitt eldre forstår jeg hvor viktig det er å ta hensyn til andre mennesker, kanskje du også gjør det ?

Og husk; ingen er overhode like, veldig mange bruker facebook på en ordentlig måte, så ikke tenk for mye om du egentlig ikke trenger ! 
9 kommentarer

Fryda

29.01.2013 kl.22:24

Nydelig blogg du har :)

Paula

29.01.2013 kl.22:26

Fryda: Tusen takk !

kreativmat

29.01.2013 kl.22:44

Ja, har opplevd at facebook ikke er det sunneste for et forhold.Man kan jo finne ut det man vil/ikke vil vite! Samt en annen veldig rar ting, er det mye mer utroskap pga facebook pga det er så lett å ha kontakt med andre?:S Og har det blitt sånn at litt nettflørting er allright? "jeg er jo ikke utro bare gode venner". Men det er vel en grens der? Etter det ble slutt mellom meg å exen, sletta jeg han fra facebook, og da ble han brått helt sletta fra livet mitt.. Hehe, rart åssen det har blitt!

HugoOgMonica

29.01.2013 kl.22:48

Mye sant her. Det er vel mest snakk om fornuftig bruk :)

Paula

29.01.2013 kl.23:37

kreativmat: Det har nok blitt mer utroskap ja! merker det selv når jeg eks. er inne på andre chattesider så er det eldre menn som er gift som snakker til meg. Da sier jeg rett ut at det ikke er OK før jeg avviser dem, men det forstår de ikke. og jeg syns heller ikke det er greit med flørting over facebook, det blir for personlig mener jeg da;) det er noe annet når man danser litt på byen og aldri ser menneske igjen. Du er flink som gjorde det:)

Paula

29.01.2013 kl.23:37

HugoOgMonica: Det er det!:)

JoakimB

30.01.2013 kl.14:52

Besøke chat.no for å spre bloggen din? Haha, tragisk!

Er bare innom for å slenge inn kommentar, for jeg kommer aldri tilbake hit igjen

Paula

30.01.2013 kl.15:05

JoakimB: Noen bruker faktisk blogger for å hjelpe andre, og jeg vil at flest mulig skal kunne ta del. Men slike blogger blir man mer interessert i som eldre når man får mer erfaring. Har studert litt rundt dette og sosiale nettsteder som Chat.no er en fin mulighet for at flere unge skal kunne oppdage bloggen hvor jeg skriver om vanskelige situasjoner.

Skriv en ny kommentar

Paula

Paula

25, Oslo

Kategorier

Arkiv

hits